Basiskennis Hang - en Sluitwerk (E-learning)

‹ Alle opleidingen
Klanten vertrouwen op de adviezen van medewerkers. Bij de verkoop van de ijzerwaren en gereedschappen is het daarom van groot belang dat er deskundigen werken die de juiste materialen en het juiste advies paraat hebben voor zowel de doe-het-zelver als de vakman.

Inhoud

Inhoud module Hang- & Sluitwerk

In de module Basis Hang- en Sluitwerk draait met om hangwerk (alles wat draait, schuift, rolt of kantelt) en sluitwerk (sloten en andere artikelen om iets mee te kunnen sluiten). In een vijftal hoofdstukken wordt het hang- en sluitwerk besproken. Daarbij komt het volgende aan de orde:

  • Bouwkundige begrippen

In het eerste hoofdstuk wordt een toelichting gegeven op de partijen die een rol spelen in de bouw, hoe hang- en sluitwerk wordt meegenomen in een bestek, het lezen van een bouwtekening en draairichtingen van deuren en ramen.

  • Scharnieren, paumelles, hengsels en speunen

In dit hoofdstuk wordt het hangwerk besproken. Zoals de titel al aangeeft worden er diverse scharnieren, paumelles, hengsels en speunen besproken om het draaien, schuiven, rollen en kantelen mogelijk te maken.

  • Sloten

In dit hoofdstuk wordt uitgebreid stilgestaan bij de werking van een slot, de terminologie, sluittechnieken en sluitsystemen. Daarna wordt ingegaan op insteeksloten, oplegsloten, hangsloten en elektrische sloten.

  • Sluitwerk

In dit hoofdstuk wordt ingegaan op de vormen van sluitwerk: opleg-, insteek- en inlaat sluitwerk. Dat betekent o.a. aandacht voor raamsluitingen, espagnoletten, deurdrangers, panieksloten, heksluitingen, deurvastzetters, meerpuntsraamluitingen, deurveren, kantschuiven en anti-inbraakstrippen.

  • Bouwbeslag

In het laatste hoofdstuk komt het bouwbeslag aan de orde. We bespreken: deurkrukken, rozetten, schilden, deur- en raamgrepen, haken en overig beslag.

Alle hoofdstukken worden afgesloten met oefeningen waarmee beoordeeld kan worden of de behandelde stof voldoende is eigen gemaakt en verwerkt.

Bestemd voor

Verkopers in de bouwtoelevering

Werkwijze

Vier maal per jaar vinden de examens plaats. Inschrijven hiervoor kan via de IMKO Vakopleidingen website. Examens vinden plaats op een centrale locatie in Nederland. De mogelijkheid bestaat om incompany examens te boeken. Dit kan vanaf 10 examenkandidaten. Hiervoor worden geen extra kosten in rekening gebracht. Er is ook ruimte om deze incompany examens in de avond of op zaterdag te plannen. Hiervoor worden geen extra kosten in rekening gebracht.Aanmelden kan tot uiterlijk vier weken voor het examen. Voor de actuele examenplanning en het inschrijven voor examens, ga naar het tabblad ’examens’ op http://technischehandel.imko.nl/examens.aspx.