Eerste mbo-diploma met keuzedeel Commercieel Technisch Bouwadvies

‹ Terug
02 februari 2021
Op 22 januari heeft Ricky Bastiaanse uit Rucphen als allereerste zijn mbo-diploma behaald met het keuzedeel Commercieel Technisch Bouwadvies. In de showroom van zijn werkgever BouwPartner Doorisol in Rucphen kreeg hij zijn diploma uit handen van Luc Akkerhuis van Albeda en Ghislaine Hoenderboom van Hibin Opleidingen. Het keuzedeel Commercieel Technisch Bouwadvies kan sinds oktober 2019 met een mbo-certificaat worden afgerond. (Bij openingsfoto: vl.n.r. Ghislaine Hoenderboom, Ricky Bastiaanse en Luc Akkerhuis)
Het mbo-diploma met het keuzedeel Commercieel Technisch Bouwadvies is het resultaat van de samenwerking tussen SBB, Albeda en Hibin Opleidingen. Het is een voorbeeld van hoe mbo-onderwijs en bedrijfsleven samenwerken om een goede aansluiting tussen opleiden en werk te bevorderen. Hibin en Albeda trekken samen op in uitvoering, begeleiding en examinering. 
 
(Tekst gaat verder onder de video)
 

 
Gericht ontwikkelen
Voor Hibin Opleidingen is de aansluiting van het eigen vakgerichte programma op het reguliere mbo-onderwijs van groot belang. Het keuzedeel kan in de praktijk onderdeel zijn van de doorlopende leerlijn die Hibin Opleidingen biedt. Daarmee hebben mbo-studenten al in een vroeg stadium van hun carrière zicht op hun ontwikkelmogelijkheden en kunnen ze gericht aan verdieping van hun vakkennis werken. Ghislaine Hoenderboom, manager Hibin Opleidingen: "Het keuzedeel is bedoeld voor studenten die interesse in techniek hebben en een verkoopopleiding volgen. Het belangrijkste is dat studenten leren hun klant goed te helpen. Daarvoor heb je veel kennis van bouwmaterialen, tekening lezen en bouwkunde nodig.” Voor Albeda betekent het werken met het keuzedeel dat bol/bbl-studenten meer directe aansluiting hebben bij de praktijk van de bouwmaterialengroothandel. Luc Akkerhuis, onderwijsleider bbl-opleidingen Albeda: "Het mbo is er voor het bedrijfsleven en werkt mét het bedrijfsleven. De samenwerking met Hibin Opleidingen is voor mij evident.”

Praktische vakkennis
Het keuzedeel Commercieel Technisch Bouwadvies is geschikt voor studenten van bol/bbl-opleidingen Handel op commercieel gebied op niveau 3 en 4, zoals verkoopspecialisten, commercieel medewerkers en (junior) accountmanagers. Het keuzedeel bestaat uit online zelfstudie, werkplekopdrachten en bijeenkomsten. De mbo-student sluit het keuzedeel af met een presentatie van het portfolio. Voor de samenstelling van het keuzedeel is gebruikgemaakt van de kennis en ervaring van Hibin Opleidingen; het keuzedeel bestaat uit een aantal praktische e-learningmodules en basisopleidingen op het gebied van bouwen, bouwkunde, -materialen en -logistiek, en tekening lezen. De studenten zijn ingeschreven bij Albeda en melden zich (via de werkgever) ook aan voor het keuzedeel Commercieel Technisch Bouwadvies. Samen met Hibin Opleidingen wordt een persoonlijke studieplanning gemaakt. Hibin en Albeda onderzoeken momenteel de mogelijkheden om aan het keuzedeel Commercieel Technisch Bouwadvies een mbo-certificaat te koppelen. Ricky Bastiaanse: "Het voltooien van deze opleiding betekent voor mij dat ik een mooie basis heb gelegd voor een carrière als verkoper binnendienst en ik hoop door te groeien naar senior verkoper met veel ervaring.”

Vakmensen
De samenwerking tussen Albeda en Hibin Opleidingen komt tegemoet aan de vraag vanuit de branche naar goed opgeleide vakmensen. Uit de halfjaarlijkse Conjunctuurmeting van Koninklijke Hibin bleek ook dit najaar weer dat een op de zes bedrijven op dat moment op zoek was naar gekwalificeerd personeel. Daarbij verwachtte een op de vijf van die bedrijven die mensen niet te kunnen vinden. Jaap van Dooren van BouwPartner Doorisol herkent die uitdaging: "Het is moeilijk om aan goed personeel te komen en daarom is het belangrijk dat je goed bij je eigen personeel kijkt en hen motiveert om hun competenties en vaardigheden te ontwikkelen.”