Studenten zoeken stageplek

‹ Terug
08 september 2020
Mbo-scholen verwachten een tekort van 19.261 stages en leerbanen voor het schooljaar 2020-2021. De sectoren orde en veiligheid, zorg, welzijn, ict en luchtvaart melden de meeste tekorten. De stichting Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven (SBB) wil met onderwijs en bedrijfsleven gericht zoeken naar mogelijke oplossingen. Voor 69% van alle mbo-opleidingen zijn de verwachte tekorten in beeld gebracht. Doordat nog niet alle informatie binnen is, kan dit aantal nog oplopen.
Verwachte tekorten per sector in beeld
Per marktsegment zien we de grootste tekorten in orde en veiligheid (2.721 stages en 209 leerbanen), welzijn (1.633 stages en 38 leerbanen), zorg (1.369 stages en 42 leerbanen), ict (1.297 stages) en luchtvaart (1.113 stages). De minste tekorten tonen afbouw en onderhoud (15 leerbanen), carrosserie (34 leerbanen) en voeding (42 stages). Voor infra zijn geen tekorten gemeld.

Actieplan om stages en leerbanen te behouden
Eind april presenteerde SBB een actieplan om stages en leerbanen op het mbo te behouden. Onderwijs en bedrijfsleven willen hiermee schooluitval en een toename van de werkloosheid zoveel mogelijk voorkomen. Het initiatief om stages en leerbanen bij leerbedrijven te actualiseren is een belangrijk deel van het plan en loopt nog het hele jaar door. Op zoek naar meer informatie of mogelijkheden om een (extra) stagiair te plaatsen? Klik hier voor meer informatie.