Nascholing chauffeurs
Partner in nascholing chauffeurs
Wat houdt de nascholing chauffeurs in?
Voor het D-rijbewijs ging de verplichte nascholing al in op 10 september 2008. Voor houders van het C-rijbewijs is de ingangsdatum vastgesteld op 10 september 2009. Opleidingen die zijn gevolgd vanaf 1 maart 2009 tellen al mee voor de nascholing.
Chauffeurs die het D- en/of C-rijbewijs hebben gehaald vóór respectievelijk 10 september 2008 en 10 september 2009, krijgen een basiskwalificatie vakbekwaamheid. Met 35 uur nascholing behouden zij de vakbekwaamheid voor de volgende vijf jaar. Voor deze groep rijbewijshouders wordt de eerste periode van vijf jaar verlengd tot 7 jaar.
De D-rijbewijshouders zullen de nascholing moeten volgen voor 10 september 2015, voor de C-rijbewijshouders is dit 10 september 2016. Chauffeurs die in het bezit zijn van zowel het C- als D-rijbewijs moeten in totaal 35 uur nascholing volgen. De gevolgde nascholing wordt op het rijbewijs aangegeven met de code ‘95', gevolgd door de geldigheidsperiode. De rijbewijzen moeten vóór september 2016 worden vernieuwd.
Als een houder van een C- of D-rijbewijs gebruik kan maken van een van de vrijstellingen, moet hij dit kunnen aantonen in zijn administratie.
Voorbeeld: een chauffeur die minder dan 12 uur in de week rijdt, is vrijgesteld van nascholing. Op basis van zijn administratie, bijvoorbeeld de tachograaf, moet hij aan de inspectiediensten kunnen tonen dat hij minder dan 12 uur rijdt in de week.
- houders van een C- en/of D-rijbewijs die zijn geboren vóór 1 juli 1955
-
houders van een C- en/of D-rijbewijs die minder dan 12 uur beroepsmatige rijtijd in de week hebben. Met 12 uur rijtijd wordt de tijd bedoeld dat de wielen van de wagen draaien, de laad- en lostijden tellen dus niet mee. De week loopt van maandag 0.00 uur tot zondag 24.00 uur.
Bron: www.evo-kennisbank.nl